+
Savjeti

Mesto pretvoreno u stanovanje

Mesto pretvoreno u stanovanje

Mali trgovi, vijugave ulice, stari balkoni puni cvijeća, ukratko, čar Barcelone Gràcia susjedstvo Oduvek je zaslepio Marionu. Stoga, kad je imao priliku da se smjesti u gustini, nijednog trenutka nije oklijevao. Problem je bio uvjetivanje odabranog mjesta, jer je to bio a nekadašnje poslovne prostore, sa ogromnim mogućnostima, ali složeno za izvođenje. Neophodna je bila cjelovita reforma u kojoj je kao prioritet intervenirala ne samo ispravna distribucija, već i kako bi se osiguralo da prirodno svjetlo dopre do svih prostorija, jer je riječ o unutrašnjim prostorijama s direktnim pristupom ulici.

Imajući na umu sve ideje, mladi vlasnik je projekt povjerio projektu arhitekt Silvia Farriols, to je podiglo kućište kao potkrovlje otvorenih prostora smještenih na različitim nivoima. Prvo je uklonio lažni plafon i razotkrio je stare grede koje je slikao bijelom bojompoput zidova, s ciljem povećanja prirodne svjetlosti. Unutrašnji popločani dio dvorišta koji razdvaja prednji dio kuće (dnevni boravak, blagovaonica i kuhinja) od stražnjeg dijela (spavaće sobe) postao je nakon reforme zastakljena dvorana koja svetlu preplavi sve prostorije.

S ulice se može izravno pristupiti kući, koja se otvara velikom dnevnom boravku, kojom se predsjedava stara zastakljena fasada, koja je ostala netaknuta, iako žaluzina sa fiksnim čeličnim žaluzijama, koji donosi blistavost i čuva intimnost unutrašnjosti. Slijedi kupaonica koja je zbog odvoda morala biti postavljena pored dnevne sobe.

Dva koraka vode nas do prostora koji dijele kuhinja i blagovaonica, smješten na nižem nivou. Za pod je odabran vrlo jasan drveni pod, koji prekriva cijelu kuću i stvara vizualni kontinuitet. Taj isti završni sloj (javorovo drvo) izabran je za izradu kuhinjskog namještaja, bez gornjih ormara i odvojenih od blagovaonice originalnim središnjim otokom. Iz kuhinje-blagovaonice izlazite do zastakljenog hodnika, gdje je bio smješten mali radni prostor.

Slijedi hodnik koji vodi do glavne i spavaće sobe. Ukratko, niz prostorija koje zahvaljujući stropu, podu i svjetlu vizualno objedinjuju, a da pri tome nemaju gubitak potrebne privatnosti u nekim područjima kao što su kupatilo ili spavaće sobe

Oglašavanje - Nastavite čitati ispod Originalna distribucija

Pogled na hodnik koji vodi do spavaće sobe, s unutarnjim dvorištima s obje strane. Prije reforme, to je bio izduženi i nepokriveni popločani dio dvorišta. Sada je postalo svijetlo ostakljeno područje prolaza. Jastuci, iz Sije i Indije i Pacifika. Set za kafu i pladanj, iz Indije i Pacifika.

Veliki prozor

Prozor koji gleda na ulicu nije modifikovan. Postavljene su samo žaluzine koje čuvaju unutrašnjost znatiželjnih očiju.

Svijetla dnevna soba

Pogled na sobu koja se nalazi pokraj vrata koja vode u nivo ulice. Kako se prostor ne bi zatrpao, ukrasio ga je samo kauč i fotelja, Domus i stol, Ikea. Prostirka od bambusa, iz Indije i Pacifika, ograničava područje. Jastuci, iz Sije i Indije i Pacifika.

Otvoreni prostori

Kuhinja i blagovaonica postoje u velikom prostoru koji zauzima središte kuće. Nalazi se u nižem snijegu u odnosu na ostale prostorije, ali drveni pod objedinjuje sav ukras. U pozadini se ostakljeni hodnik, ozelenjen dvama unutrašnjim dvorištima, vodi do spavaćih soba. Kuhinjski namještaj završen iz bukve i dizajnirao je Silvia Farriols. Trpezarijski sto, Ikea. Stolice, iz Sednite.

Strukturni elementi

Stup koji podržava gredu je integriran u kuhinju i sada služi kao oslonac za otpuhani countertop. Pored njega je bio modul koji s jedne strane ima skladišni prostor, a s druge služi kao bar za doručak. Stolice, Ikea.

Kancelarija u dnevnom boravku

Radni kutak dnevnog dijela, ukrašen starim biroom Taimo. Potom je upečatljiva kubna soba, sa crvenim pregradama, na kojoj je postavljena kupaonica.

Ricones upregnuti

U starom hodniku koji vodi do spavaće sobe, a koji je sada ostakljen i kondiran, stvoren je mali radni prostor s stolom po mjeri.

Spavaća soba

U glavnoj spavaćoj sobi stoji gomila starih kutija, koja djeluje kao noćni ormarić. Krevet je bio prekriven romantičnim buti zrakom, iz Indije i Pacifika, odakle također dolaze jastuci, papuče i crveno prekrivač.

Komoda s istorijom

Iako dominira funkcionalni namještaj, vlasnica je spasila neke stare komade, poput ovog, koji je uspjela integrirati s domišljatošću u moderna okruženja.

Stakleno kupatilo

Kupatilo je milimetar dizajnirano od strane arhitekte Silvije Farriols. Ističe ormar za umivaonik napravljen s dvije staklene police. Dodatci, iz Country Family. Ručnici, od La Perla Gris.

Stari bar

Održavanjem prozora fasade koji se ne može mijenjati bez odobrenja gradske vijećnice i gradskog vijeća, budžet za ovu reformu nije premašen. Nekada je ovo mjesto bilo koktel bar, pa je bilo potrebno samo postaviti fiksnu zavjesu.

Grede u dnevnom boravku

Strop izloženih greda, obojanih u slomljenoj bijeloj boji, bio je ključan za objedinjavanje okruženja cijele kuće. Uz to, ostavljajući ga na vidiku, uštedjelo se i na materijalima i izradi, jer nije bilo potrebno napraviti lažni strop od žbuke.

Ključne tačke reforme

Pregrade su srušene da bi se stvorio dvolični prostor, objedinjen drvenim podom poda.


Video: 17 milijuna kuna za obnovu studentskog doma u Kovačićevoj! (Januar 2021).